Tuesday 12 February 2013

CREAM PUFF


Assalamualaikum seme2...

cream puff.....pun satu agi benda fobia kalo org ode....adeiiii....sume fobia lak saya ni....ngeeee....apa x nya...bnda ni ajaib tol la.....kalo dalam satu adunna....skali bakar.....ada la seketul dua penyek...tu kalo nasib baik....kalo x baik...sume penyekkk......adeeeeiiii

asyik la terliur puff kawan fb sorang ni...gemok2 tau puff dia......

1 day tergerak la ati nk try resepi dia lak.....


amacammm......gemokk x....suke tau....ngeeee....puas ati gile la org cakap....hihihii...sekarang org nk ode puff dah x heran ....hehehheh...meh le...meh le....hehheheh


jom tgk resepi 

 BAHAN A
- 100g air
- 90g butter
- 1sdb gula
- secubit garam
- esen vanila


- 120g tepung gandum
- secubit baking powder
**ayak

- 2biji telur A

CARA CARA
- pns kan oven 200c
- masukkan bahan A dlm kuali....hingga mendidih...tutup api....
- masukkan bahan ayak...kacau hingga jd doh
- buka semula api kecil...kacau hingga ada kerak nipis....tutup api & biar kan sejuk
- dah sejuk...putar kan sebiji2 telur kedalam adunan hingga adunan cantik utk di pipe kan
- pipe kan dlm dulang....renjis kan air....bkr pada suhu ovn 200c hingga gold brown

KASTARD
- 300g air
- 100g gula
- 100g tepung kastard
- 1/2tin ssu cair
- secubit garam
- 1sdb butter

cara cara
- masukkan sume dlm kuali & masak hingga likat
- sejukkan & boleh guna



**sy dah ejas sket resepi ni...tang telur nya & baking power, juga tang gula & garam dlm adunan...resepi asal x ltk.....apa pun korang try la....time bakar tu try lebih kan sket timming....bg betul2 masak....baru dia x turun


PAVLOVA


Assalamualaikum seme2....

kali ni kita cite pasal pavlova lak....perghhh......sy pernah fobia tau nak buat pav ni....maklum la...nak dapatkan yg rangup & putih...sangat la susah....ada sampai hangus bawah.....sangat kecewa.....sampai kan kalo ada org ode....fobia nk terima...bakar lak kadang sampai 2jam tau

bila tgk ore lain post pav putih2...rangup....perghh...seksi tuuu...nak tanya segan....maklum la...bukan semua org sudi nk share tau ngan kita....nak2 lagi kalo org biz.....

nak x nak terpaksa godek sendiri....ejas sendiri....tiap kali wt pav...sambil adunan tepung jagung ngan meringue....dalam pale dok fikir....apa la yg buatkan pav rangup & putih....


so 1 day alhamdulillah.....Allah bagi idea bernas ni.....pastu praktik kan.....ya Allah....syukur...melompat gembira tau bila tgk hasil.......Tinggggg!! bunyi oven....terus g ngadap....nampak la pav masih putih...sentuh permukaan....ya ampunn...rannguppp...suka yg amat tau x.....sangat suka ....tercapai impian....


jadi kali ni saya nk share kan ngan korang seme.....cane nk dpt kan pav yg rangup & putih.....mintak maaf tau kalo x sama ngan cara org otai2 buat atau blogger glemer buat.....ni cara saya....& sy suka sebab menjadi.....sejak tu berkobar nak buat pav kalo ada yg ode.....benda enteng kata kan....ahakss...




jom tengok resepi :

kat Jom Masak pun blh tengok

- 3biji putih telur gred A
- 70g gula kastor
- 1sdt cuka makan
- 2sdb tepung jagung (terlebih x pe...jgn terkurang)
- 1sdt esen vanila

cara cara
- masukan cuka makan bersama putih telur....mix berbuih
- masukkan gula kastor....mix hingga kaku kental
- masukkan tepung jagung & esen...ratakan ngan pemutar mixer (x perlu on kan mixer)
- alas kan loyang atau dulang pembakar ngan baking paper...
- bakar dlm oven yg dah dipanaskan.....suhu 100c..terpulang pada oven
- gunakan api bawah sehingga 20min.....kemudian api atas bawah hingga masak & garing permukaan pavlova

cream
- beatkan fresh cream (whipping cream non dairy - manis) hingga kental....pipekan atas pavlova....susun buah...sedap dimakan sejuk


psstttt....putih x...nampk rangup x...seksi kan....hkhikhik...gud try la korang.....jangan segan2 nk lebih kan tepung jagung tau...x jd mslh pun



CREAMY CHOC OREO & CHOC MILO


Assalamualaikum kawan2 seme.....

seperti yg di janji kan....kali ni mmg ada resepi baru.....dessert yg bes...yummy & tasty sangat.....
kisah tercipta nya dessert ni sebab ada regular kastemer ni dah ode pavlova....pastu dia cakap nk ode cream je.....atas tu ltk buah...sbb ank dia suka cream

fikir punya fikir....x kan la nk jual cream je ngan buah....nk kira rege cane....x kan x ada perisa pape.....setelah berfikir2.....taraaaaaa......tercipta la dessert best ni.....saya nama kan

CREAMY CHOCOREO & CHOCMILO


ni pulak semangkuk sos choc yg wajib saya sediakan untuk buat creamy ni....jugak sy gunakan untuk buat crepe chocmilo......blh la nk panggil ganache pun

resepi sos ni

~ 1cwn serbuk koko
~ 1cwn susu pekat
~ 1sdb minyak masak

cara cara
~ satukan semua....masak double boil.....dah sejuk blh guna....

nak siram atas kek choc moist pun blh....tp x blh untuk deco tau....nak layer dalam kek pun blh....nak siram atas cream puff pun boleh....

saya suka guna adunan ni sebab rasa choc yg sangat kuat...berbanding ganache menggunakan choc masakan....


tak sangka...rezeki dari Allah....ilham dengan izinnya....ramai pulak yang suka....rasa manis & lemak cream....rasa choc yg sedang2....rasa bite halus oreo crunch & ada rasa milo

gabungan yg yummy sangat tau....korang nk biz pun blh.....

jom tengok resepi :

korang nk belek kat Jom Masak pun blh.....tu fan page saya...yg x seberapa....

CREAMY CHOC OREO

~ fresh cream
~ crunch oreo
~ sos choc (blh guna ganache atau sos choc dlm botol )
~ buah (stoberi & anggur atau apa saja)
~ choc utk diparut

cara cara
~ beat fresh cream hingga kental
~ pipekan fc kedalam bekas
~ pipekan so choc
~ ltk kan oreo crunch
~ lapiskan cream lagi
~ pipekan sos choc, ltk buah potong & parut choc secukup nya
** sesuai dimakan sejuk




have fun wif dis simple dessert.....