Friday 19 August 2011

biskut tembikai



fuhh...menguji kesabaran & ketekunan..kalo sesapa rasa diri tak cukup sabar...moh le...test resepi ni...memula dapat resepi ni ingat kan senang...sbb main bulat2 je....huhuu....upanya...kna tekun & sabar



memang cantik & menawan biskut tembikai ni kan....cenonet je...hehehe...lepas sahur tadi...terus mengerjakan biskut ni...alma lak tgh nyenyak...tapi kan, mmg sib baik teringat nk wat lepas sahur...kalo wat sensiang...abis le..x sempat le nk abiskan biskut ni....huhuu

tak yah cite banyak a...tp kan bab rasa tak tau agi....sebab blm sempat try...kna tunggu berbuka le nnti


jom skodeng resepi
resepi asal : puteri aida

- 150g marjerin
- 150g gula icing
- 310g gandum**.....(resepi asal 320g gandum)
- 10g tepung jagung**...(resepi asal x guna tepung jagung)
- 1sdb ssu pekat**
- 1kuning telur
- 1sdt baking powder**
- pewarna merah & hijau
- bijam hitam
- paper cup

**bahan bertanda diayak



cara cara
- mixer gula & marjerin kembang, masukkan kuning telur, mix lagi sebati, masukkan ssu pekat, mix rata
- masukkan tepung jagung & gandum...gaul sebati...masukkan tepung sikit2 hingga jd doh yg cantik....jika perlu, tak payah abiskan tepung
- bahagikan doh 3 bahagian, merah, hijau & warna asal
- bulatkan doh merah
- canai nipis doh asal, balutkan pada doh merah
- canai nipis doh hijau, balutkan pada lapisan doh asal
- jika suka, simpan dlm peti ais sekejap supaya senang dipotong
( tapi sy x simpan esbok....terus potong je)

- potong 8 atau 6 bahagian....terpulang pada besar mana bulat doh....x perlu besar sbb adunan ini akn mengembang...(sy potong 8)
- letak bijan hitam
- susun dalam paper cup

- bakar suhu 160 selama 15-20min



No comments:

Post a Comment